Tel +31 (0) 118 745881 Klantenservice

compare 0

U heeft geen artikelen om te vergelijken

U heeft geen artikelen in uw winkelwagen.

Menu

Sieraden maken, bekijk alle mogelijkheden!

uitleg sieraden maken

Sieradenmaken is een leuke hobby voor beginners en gevorderden

Wil je starten met sieraden maken? Op deze pagina vind je alles over de basistechnieken van sieraden maken. Sieraden maken is een leuke hobby voor beginners en gevorderden, maar waar begin je dan? Met deze tips en technieken maak je binnen no time de leukste sieraden zelf. En geloof ons, als je eenmaal de basis doorhebt lijkt geen sieraad meer onmogelijk! Heb je desondanks toch nog vragen? Dan staan wij je graag te woord met advies. 

Welke sieraadonderdelen zijn er en wat kun je ermee?

 We beginnen met een korte omschrijving van verschillende sieraad onderdelen.

 
buigringen sieraden maken

Buigringen

Met buigringetjes kun je allerlei onderdelen aan je sieraden bevestigen en zijn daardoor echt onmisbaar zijn bij het maken van sieraden. Je hebt ze in diverse groottes en kleuren. Met behulp van een tangetje kun je ze gemakkelijk openen en sluiten. Houd de buigring met 1 tang vast terwijl je de ring met een tweede tang een klein stukje opent. Vervolgens kun je het oogje van een bedeltje, eindkapje, slotje, etc. over de buigring heen schuiven. Waarna deze weer gesloten kan worden.

knijpkralen gebruiken voor sieraden maken

Knijpkralen

Met behulp van knijpkralen kun je een lusje aan je draad maken. Rijg een knijpkraal op je staaldraad, maak een lusje en haal de draad opnieuw door de knijpkraal heen. Voorzichtig knijp je de kraal dicht met een platbektangetje, waaraan je nu een slotje aan kunt bevestigen. Ook leuk: je kralen laten “zweven” door eerst een knijpkraal op het draad dicht te knijpen, daarna de kraal rijgen, volgend met weer een dichte knijpkraal. Zo maak je bijvoorbeeld eenvoudig een zwevende ketting.

kettelstiften nietstiften

Kettel- en nietstiften

Kralen kun je ook op kettelstiften en nietstiften rijgen. Nietstiften hebben een plat kopje en kettelstiften een oogje. Als de kraal erop zit, knip je ongeveer 1cm van de stift af en draai je met een rondbektangetje een oogje eraan. Bij de nietstift zit er dus 1 oogje aan en bij de kettelstift 2 oogjes. Bij kettelstiften kun je aan beide zijden iets bevestigen en kun je op deze manier je hele sieraad kettelen. Zo maak je de mooiste bedelarmbandjes of prachtige kettingen. 

eindkapjes veterklemmen

Eindkapjes en Veterklemmen

Bij de afwerking van je sieraden maak je gebruik van eindkapjes en veterklemmen. Het uiteinde van je draad lijm je in het eindkapje of je drukt met een platbektang het draad dicht in een veterklem. Eindkapjes gebruik je bij dikkere draden en veterklemmen kun je bij dunnere draden gebruiken. Beiden zijn voorzien van een oogje waaraan je weer een slotje kunt bevestigen. Tip: Let er goed op dat de binnenmaat van je eindkapje of veterklem hetzelfde is als de dikte van je draad.

kralenkapjes

Kralenkapjes

Kralenkapjes of beadcaps zijn eigenlijk een extra versiering en geven net dat beetje extra aan je kraal. Je kunt een kraal tussen twee kralenkapjes rijgen, maar voor een subtieler effect kun je er ook voor kiezen om alleen aan de boven- of onderkant een kralenkapje te rijgen. Kralenkapjes zijn verkrijgbaar in vele variaties voor verschillende maten kralen. Ze zijn gemaakt van metaal en we hebben ze in het goud, zilver, oudzilver of brons.

memory wire

Memory Wire

Memory Wire is een stevig wikkeldraad en heeft zijn naam te danken aan de eigenschap dat hij zijn vorm onthoud en terug springt naar zijn oorspronkelijke vorm. De wire kun je gemakkelijk af knippen en je hebt er verder geen slotjes voor nodig, want je kunt de wikkelarmband gemakkelijk aan- en uitrekken. Aan de uiteindes van je draad draai je met een rondbektang een lusje zodat de kralen niet af schuiven.

tussenstukken sieraden

Tussenstukken

Tussenstukken zijn handige items die je tussen je kralen op je draad kunt rijgen. Hierbij is het belangrijk dat de binnenmaat van je tussenstuk niet kleiner is dan de dikte van je draad. Er zijn diverse maten verkrijgbaar, waardoor je altijd een kunt vinden die op jouw draad past. De tussenstukken zijn voorzien van een oogje waaraan je met een buigring weer een leuk bedeltje kunt hangen. Ideaal voor het maken van een hippe bedelarmband!

macrame armband knopen

Macramé bord

Een macramé bord is erg handig bij het knopen van armbandjes zoals bijvoorbeeld met waxkoord of leer. Je kunt je draad vastklemmen in de sleufjes van het bord zodat deze niet kunnen verschuiven. Ook is het bord voorzien van een maatgeving in centimeter zodat je kunt bijhouden hoe lang je sieraad al is. De borden zijn verkrijgbaar in twee maten en zijn ook erg handig om bijvoorbeeld mee op reis te nemen.

knijpkraalverberger

Knijpkraalverbergers

Knijpkraalverbergers worden over knijpkralen heen bevestigd. Dit geeft een mooier geheel en bedekt de scherpe randjes van de knijpkraal. Nadat de knijpkraal is dichtgeknepen met een platbektang, knijp je vervolgens de knijpkraalverberger rond de knijpkraal. Hierdoor ziet de afwerking van je sieraad er netjes uit. Knijpkraalverbergers zijn beschikbaar in diverse kleuren en kunnen ook gebruikt worden voor het afwerken van knoopjes.

draadbeschermers

Draadbeschermers

Je kunt draadbeschermers gebruiken om er voor te zorgen dat je staaldraad bij het bevestigen aan een slotje of oogje niet beschadigd wordt. Eerst rijg je een knijpkraal aan je staaldraad en haal het draad door de draadbeschermer heen. Daarna kun je een slotje of buigring aan de draadbeschermer bevestigen en haal je het draad weer door de knijpkraal heen en knijp deze dicht. Tevens geeft het een mooie afwerking aan je sieraad.

kalotje voor afwerking sieraden

Kalotjes

Net als knijpkraalverbergers, zorgen kalotjes ook voor het bedekken van een knijpkraal. Het verschil is dat bij een kalotje een oogje bevat waardoor het makkelijk is om het draad aan een slotje of buigring te bevestigen. Rijg eerst het kalotje aan het staaldraad en rijg er vervolgens een knijpkraal aan. Knijp de knijpkraal dicht met een plakbektang en knijp het kalotje om de knijpkraal. Let op: Voor zware kettingen is deze afwerking minder geschikt.

verlengketting sieraad

Verlengketting

Een verlengketting wordt bevestigd bij het slot van je sieraad en dient voor het verlengen van de armband of ketting. Je bevestigd een buigringetje eenvoudig aan het lusje van je staaldraad of aan een oogje van een eindkapje of veterklem. Aan de andere kant van de armband of ketting wordt een karabijnslot bevestigd. Met een verlengketting eraan weet je zeker dat het past en geeft het een mooie afwerking door de druppel aan het einde. 

knijpkraalverberger

Bolletjesketting sluiting en connector

Werk jij graag met bolletjeskettingen, dan mogen de bijbehorende sluitingen en connector niet ontbreken. De praktische bolletjesketting sluiting kun je zo op de ketting klikken waardoor deze erg makkelijk in gebruik zijn. De sluitingen zijn in diverse kleuren en maten verkrijgbaar en zijn daarnaast nikkelvrij. Daarnaast heb je ook een connector, die gebruikt wordt om bijvoorbeeld een tussenstuk of iets anders er aan vast te maken. De connector heeft een holle bol waar je ketting in dicht kunt knijpen, m.b.v. een platbektang.  

draadbeschermers

Cabochons en settings

Je sieraden maak je echt helemaal af met cabochons. Dit zijn ronde stenen van glas of natuursteen en zijn vernoemd naar hun slijptechniek waar de bovenkant laag voor laag wordt geslepen totdat de steen bol is geworden. De onderkant is plat, waardoor deze gemakkelijk te plakken zijn in een cabochon setting met behulp van sieradenlijm. Deze settings hebben oogjes of een gleuf, waardoor deze gemakkelijk te verbinden zijn met je sieraad. Wij zijn helemaal weg van deze trendy stenen!

sieraden gereedschap

Tangen

Tangen zijn echt onmisbaar bij het maken van sieraden. Elke tang heeft zijn eigen functie en mogelijkheden. De platbektang heeft 2 zijden die plat zijn, waarmee je open ringetjes kunt openen en sluiten, oogjes maken aan kettelstiften of nietstiften, knijpkraaltjes plat knijpen en veterklemmen bevestigen. Met de rondbektang kun je gemakkelijk ronde oogjes maken of gebruiken om iets vast te houden, maar deze bevat iets minder grip. De kniptang is geschikt voor het knippen van bijvoorbeeld draad, stiften of memory wire. 

weefraam sieraden maken

Weefraam en weeftechniek

Sieraden weven is redelijk eenvoudig, maar je moet er wel even de tijd voor nemen. Maar als je het eenmaal onder de knie hebt, maak je er de mooiste sieraden mee en ga je helemaal mee met de trend van nu. Bij het weven van armbanden dien je rekening te houden met een aantal belangrijke punten, die wij graag stap voor stap uit zullen leggen zodat je ook zelf aan de slag kunt met het maken van deze unieke sieraden. 

Back to Top